Segedin

Tu odmah tu, tako blizu, preko granice pa jos samo malo – Segedin. Prvi put se pominje 1183. godine, a 1721. godine otvorena je prva gimnazija.

Segedin je zivopisan, zanimljiv i prelep grad u kom ima za svakoga po nesto. Znamenitosti koje treba da posetite ili bar obratite paznju u setnji su : Gradska kuca, Trg Secenji, Katedrala, Trg Dugonjic( ime po Srpskoj porodici koja je izgradila zgradu Rektorata i Univerzitet) Posebnu paznju privlaci statua Andrasa Dugonjica, koji u ruci drzi prvi roman na madjarskom jeziku ” Etelka”.Na trgu postoji i muzicka fontana koja je takodje velika atrakcija za turiste( na zalost nije radila kada sam ja bila tamo).Posetite trg Arad, Bastu Stefaniju, Zsoter kuca, Vajda kuca, Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole iz 1773 godine, Reok palata i ostala vama zanimljiva mesta.

U Segedin cesto dolaze zanimljive izlozbe, a imaju i poseban muzej posvecen paprici i Pik salamama.

Hrana u Segedinu je odlicna i bogatog ukusa. Posebno je poznat Sekelji gulas, riblja corba – halaszle, razne kobasice i salame. Ovde se pije vino muscat. I kao poslastica dobos ili neka druga torta tamo iza ugla u cuvenoj poslasticarnici Virag.

Da ne zaboravimo shopping kao nesto sto se podrazumeva u poseti Segedinu. U trznom centru Arkad ( garderoba i ostale lepe stvari), Metro, Auchan, Praktiker, i za namirnice Tesco i Cora. Cene su vrlo povoljne .

Ako imate malo vise vremene mozete posetiti i neke od banja u blizini i uzivati u kupanju i relaksaciji.

Ukoliko zelite promenu sredine, produzeni vikend ili samo vikend Segedin je odlicna destinacija.

Please follow and like us:
FACEBOOK