Mrtvo more

Na granici izmedju Izraela i Jordana, nalazi se to cudo prirode ili Boga, ko bi ga znao, a mozda to i ne moze jedno bez drugoga, pa udruzenim snagama stvorise ovo cudo i ostavise nama da se cudimo i dan danas.

More koje je u stvari jezero, a uobicajeno je zvati ga morem. Najstarije je jezero na svetu. More u kom nema zivota jer je devet puta slanije od obicne morske vode.Kazu da ni ptice ne mogu da ga prelete. Slanocu na povrsini MORA malo ublazi reka Jordan koja se uliva u njega.
Mrtvo more

Voda je vrlo lekovita, prijatno topla i previse gusta i slana, ne moze da se pliva, samo se legne na ledja i uziva. Izazov i zabava je za ljude koji ne mogu da plivaju na ledjima. Iako kupajuci se u Mrtvom moru ne moze da se utopi, zapanjila sam se kada sam videla spasioce. Spasioci !? Sta li oni rade na ovom mestu? Objasnili su nam kako moze da se umre ako se popije malo vise ove vode, preporucuju da se u vodi ostane 15 minuta i da pazimo na oci, eto zato su tu. Pri izlasku iz vode na kozi ostaje dosta soli koja blagotvorno deluje na kozu i koju pod tusem treba pazljivo saprati. Obalom nije dozvoljena setnja, jer se iznenada otvaraju misteriozne rupe.

Ulazak i izlazak iz mora je dozivljaj, jer so bode i grebe gore od bilo kog kamenja. Na dnu mora je glina,( ima je i na plazi ), jako je lekovita za kozu i posetioci je mazu na sebe.Savrseno mesto za one koji tragaju za vecitom mladosti☺

Mrtvo more se pominje i u Bibliji kao More Sodome i Gomore, Davidovo more..Sodoma i Gomora su biblijski gradovi greha i poroka, koje je Bog spalio i satro sa lica zemlje zajedno sa njegovim stanovnicima, izuzetak je bio Lot i njegova porodica. Iza njih je ostalo samo secanje i Mrtvo more koje nazivaju jos i velika depresija, kao simbol smrti zivota posle greha. Prica o Sodomi i Gomori je zagonetna, misticna i cudna. Cula sam razne teorije … Jedna kaze da je ovo unistenje bilo slicno kao Hirosima i da tlo na kom stoji Lotova zena ima isti sastav kao i ono u Hirosimi.Druga kaze da su u ovom ucestvovali vanzemaljci😊 treci kazu vulkan. Neki smatraju da to nije obicna so i da bi obicna so davno nestala cak i u ovim krajevima gde retko pada kisa.

Bilo kako bilo, stubovi su potrajali dugo.Pamte prastara vremena, a i ova danasnja i odolevaju vremenu i ljudima.

“Ali Lotova zena koja je nastavila stalno da se okrece za sobom i gleda grad od koga se udaljavala, iako joj je Bog to zabranio, pretvorena je u stub soli “

Mrtvo more je jedno od svetskih cuda i treba da se vidi. A kada ste vec tu nikako ne propustite priliku da probate koser rostilj, zatim gusciju dzigericu na rostilju kao poseban specijalitet i predivno sveze voce i povrce.

Jos jedno od onih putovanja koja ostavljaju trag i menjaju coveka….

 

Please follow and like us:
FACEBOOK