Firenca

Firenca, renesansni dragulj u srcu Italije – ” Italijanska Atina” kako je neki nazivaju. Firenca je jedinstvena i prelepa !…. grad umetnosti i ljubavi.

Firenca ili Florenca osnovana u doba Rimljana pod nazivom Florentia ( cvetna ).

Najpoznatija po svojoj cuvenoj katedrali, Duomo, njenoj kupoli te plemickoj porodici Medici i ostalim znacajnim porodicama kao sto su Pitti, Stroci.. . Malo ko zna da je ta katedrala medju deset najduzih crkava u Evropi, da je Firenca jos u 14. veku postala prvi grad na svetu sa poplocenim ulicama, te da je neko vreme bila i prestonica Kraljevine Italije.

Sigurna sam da niste znali da su i prve plavuse nastale u Firenci tih davnih godina 14. i 15. veka. Naime one bi primenjivale razne recepte i onda bi izlagale satima glavu suncu kako bi im kosa bila sto svetlija. Bio je to trend koji je predstavljao veliku zrtvu zarad ulepsavanja i svetljenja kose.Ten je morao da im ostane beo, pa su koristile specijalne sesire samo sa obodom koje su zvali Solana.

Po mom skromnom misljenju u ovaj grad treba uci sa puno postovanja i velikom svesnoscu o velikanima koji su tamo ziveli i stvarali. Koji su hodali njegovim ulicama i ne sluteci sta cine za buducnost i svet i sta im ostavljaju u nasledje.

Ovo je grad umetnika i pesnika poput Dante Aligijeri, Michelangelo, Leonardo Davinci koji je upravo u Firenci naslikao svoju Mona Lizu, Donatello, Giotto, Boccacci itd..

U ovom gradu je nastala i prva menica, zamena za novac i njome se trgovalo.

Ljiljan je simbol Firence.

Firentinski odrezak je sigurno jedan od najpoznatijih odrezaka na svetu.Odrezak je iskljucivo juneci. Tezina mora da mu bude od 600- 800 grama , debljine dva prsta i velicine tanjira. Ako je odrezak manji ili veci to nije to.

Priprema mu je veoma jednostavna – priprema se na rostilju 5 minuta sa jedne strane, zatim se okrene, doda se so i biber i pece jos 5 minuta sa druge strane, zatim se posoli i pobiberi i druga strana.Ostavi se na dasku da malo odstoji ( poklopljen) oko 2 minuta da se ujednace ukusi i zatim se posluzuje.

Ne dozvoljavaju da bilo kakvi dodatci uniste lepotu domaceg mesa i tog recepta. Naravno da se ne moze niti sme prepeci, ostaje krvavo. Zato ako volite tako peceno meso navalite…( ja se nisam usudila, samo sam gledala pripremu i kako drugi jedu.)☺

Vreme provedeno uz jelo pricu i pice nije izgubljeno vreme- Italijanska poslovica.

Jedva cekam da se ponovo sretnemo Firenca i ja i da se prepustim tim mirisima i tom duhu tako carobnom i opijajucem, a do tada imam nesto sto mirisom podseca na Firencu i Toskanu, iz 1612 god.Farmaceutica di Santa Maria Nobella koja i danas radi i usluzuje musterije na specifican nacin, tamo u ulici Via della Scala 16.

I jos  da napomenem, Firenca je odlicna za kupovinu koze i drugih lepih stvari.
Please follow and like us:
FACEBOOK