Malta

Septembarsko predvecerje, iscekivanje poletanja aviona za Maltu i prijatno uzbudjenje, jos jedno istrazivanje , jos jedan izlet u novo i nepoznato….

Odusevljenje je bilo ogromno pri samom sletanju i krocenju na ovo prelepo malo ostrvo. Toliko lepote, topline, istorije, tradicije ipak je prevazislo moja ocekivanja.

Mala carobna Malta, muzej na otvorenom i zemlja vitezova… I ako mala ova zemlja ima veliki znacaj i veliku istoriju.

Otkud ime Malta jos nije sasvim poznato, neki kazu zbog meda i grcke reci med, dok drugi tvrde od fenicanske reci malek sto znaci skloniste, bilo kako bilo cini mi se da je i jedno i drugo tacno. Malta je sve to i jos mnogo vise.

Njeno istorijsko nasledje svedoci o 7000 godina staroj civilizaciji, Valletta je glavni grad, zatim Slima atraktivno letovaliste koje je setalistem povezano sa St. Julians i malo dalje Bugibba u zalivu St. Paul ( Novi Zavet svedoci o brodolomu i tromesecnom boravku Sv. Pavla bas ovde na Malti u Bugobbi ).

Valletta je prelep grad i zaista ima sta da se vidi. Sama setnja je dozivljaj za sebe, ali samo radnim danom. Vikendom i uvece je sve nekako cudno mirno, Preporucujem u jednoj takvoj setnji obilazak katedrale Svetog Jovana Krstitelja – mesto gde se cuvaju razne tajne i blaga. Jedno od tih blaga su remek – dela Caravaggia, njegove jedine dve potpisane slike.

Plavo more u kontrastu sa obalom zlatno zute i belicaste boje, litice sa kojih je prelep pogled ka pucini – jednostavno oduzima dah.

Istrazivanje Malte odvelo nas je u Mdinu, nekadasnji glavni grad “Grad tisine”.

U debelim zidinama tog grada nalaze se Gradse kule , koje su vekovima, a i dan danas boraviste malteskih vlaselinskih porodica i zaista vlada neverovatna tisina. Ovde sam videla jedan samostan i zacudila se cinjenicom da svaka casna sesta kada udje u njega ne moze nikada vise da izadje .

Malta je 100% Katolicka zemlja koja ima 365 crkvi, za svaki dan po jednu.

Obisli smo jos fabriku stakla, fabriku srebra, radionicu za izradu cipke i ribarska sela.

Jedno od sela na jugu ostrva je Marsaslok ( Marsaxlokk) pravi dozivljaj , sveze i ne tako skupe hrane, sveze ribe i ostalih poslastica. Camci na kojima su naslikane oci da ih stite od uroka i morskih djavola su posebno interesantni. Ima ih u raznim bojama.

Ostrvo Gozo – glavni grad Viktorija, ime je dobio po engleskoj kraljici, ali lokalci ga i dalje zovu Rabat. Na ostrvu Gozo sam videla da ulazna vrata jos uvek nisu zakljucana iznutra, nego kljuc na vecini kuca i ulaznim vratima stoji spolja.

Na ostrvu se nalazi hram GGanija , najstariji neolitski hram na svetu, stariji i od Egipatskih piramida.

Gastronomski specijalitet ostrva je Gbejniet sir – od ovcijeg ili kozjeg mleka posut biberom i suseni paradajz .

Ir- Rama ( zaliv Ramla/ Kalipso) je mesto gde se nalazi najmisticniji deo Goza, pecina ninfe Kalipso koja je prema legendi tu drzala Odiseja sedam godina nakon njegovog pobednickog povratka iz Troje.

Plaze na Malti su prelepe, nekako drugacije, bilo da su kamene ili ove pescane sto sam ja uspela da posetim.

Mellieha bay – pesak sivkasto bele boje i dugacak plicak, odlicno za decu.

Golden bay, najveca plaza na Malti sa zuckastim peskom / Zlatni zaliv prepun zutog peska. Svojom lepotom mami turiste i jahace konja koji ovde uzivaju u kratkim galopima i jahanju.

U Malteskoj kuhinji se oseca snazan uticaj Sicilijanske kuhinje, pa sam se iznenadila kada su mi kao svoj slatkis ponudili Cannoli.

Inace mi je to omiljeni slatkis, tako da mi nije bilo zao sto nemaju svoj.

Od slanih jela izdvaja se pastizzi- nesto kao nasa pita sa sirom, ali u manjim komadima i uvijena u obliku camca, zatim zecetina u crvenom vinu.

Vina su im odlicna , tamna gusta i jaka .Poznatija su Gellewza, Caravaggio. I narocito interesantno je nacionalno pice Bajtra – liker od kaktusa.

Malta je jedno od onih mesta koje se dugo po povratku prepricavaju i nocima cesto sanjaju.

Please follow and like us:
FACEBOOK